Hvordan velge riktig løpesko

Å velge riktig løpesko kan for mange virke komplisert og vanskelig - nesten skummelt. Vi i Mizuno ønsker å gjøre det enkelt! For oss handler det om å legge til rette for at du finner riktig sko til foten din og deg. Basert på din erfaring og målene du har satt deg. Slikt kan det bli både store mestringsopplevelser, treningsglede og fremgang av.

 

Nybegynner eller erfaren løper?

Ikke alle skal løpe maraton, delta på løp eller sette personlige rekorder. En god sko som er behagelig på er like viktig for alle, uansett mål og drømmer. Før du skal kjøpe din første eller nyeste løpesko er det viktig å stille seg noen spørsmål. 

Er du nybegynner? Ikke vær for opptatt av trender og fargevalg. Prøv flere par sko og finn den du er mest komfortabel med. 

Er du en erfaren løper? Skal du bytte sko – stol på erfaringene dine. Ikke gjør for store endringer i type sko, demping og drop. Har du ikke funnet skoen som sitter perfekt er det annerledes. Sørg for gradvis tilvenning og økning i antall kilometer for å unngå vondter og overbelastningsskader. 

 

Avdekk behovene dine

Hvor ofte skal du løpe? På asfalt eller i skogen?

Med utgangspunkt i tilbakemeldinger, forskning og testing siden 1906 har Mizuno utviklet mange nok modeller til å dekke de fleste behov. I skog og mark er det for eksempel viktigere med godt grep og en overdel som tåler stor påkjenning, kontra en rendyrket asfaltsko. Noen ønsker sko med mye demping, andre er mer opptatte av at de skal være lette og raske.

 

Underlag, vekt på løperen og tiltenkt treningsmengde blir avgjørende for skovalget. Det samme gjelder kravene du stiller til komfort. Løper du tre eller flere ganger i uka, eller på ulikt underlag, kan det være fornuftig å ha flere par løpesko. Eksempelvis vil mange trives med en lett og rask sko til kortere turer og intervalløkter, samt en sko tilpasset lengre turer.

 

Ulike folk - ulike føtter

Det finnes like mange par føtter som det finnes mennesker. Finn den som skoen som passer for deg! Ønsker du hjelp har våre selgere i butikk kompetanse til å hjelpe deg.

 

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

 

Unngå skader

Gode sko er viktig, men vi kan verken garantere bedret form eller fine løpeturer i soloppgang. Den jobben må du gjøre selv ;) At nye Mizunosko påvirket løpemotivasjonen tør vi likevel påstå! Med iver og stå-på-vilje på plass vil vi komme med to tips for å unngå kjedelige skadeavbrekk:

 

1. Ikke gå ut for hardt. Start løpingen på et fornuftig nivå og sørg for gradvis progresjon i løpsbelastningen.

 

2. Legg inn noen styrkeøvelser i treningsprogrammet ditt. Det kan redusere sjansene for overbelastningsskader med 50%.

 

Med overnevnte tekst skal du nå ha grunnlag til å finne en komfortabel sko som dekker dine behov. Lykke til!

 

Vi har satt sammen en rekke løpeprogram for deg som nybegynner og for viderkomne, og har laget en egen miniserie for deg som vil lære mere om løping.