Skotest av Mizuno Wave Duel Pro

Tusen takk til Mizuno Norge, for testing av deres nye og svært unike karbonsko. Jeg er glad for å ha fått lov til å teste Duel Pro! Jeg har lenge ventet på at Mizuno skulle komme på banen med karbon i skoene, og da er det ekstra gøy at dere ruller ut en modell som er spesielt designet for oss som løper på forfot. Her kommer en rapport etter å ha brukt skoene på 2-3 ukentlige økter, i nesten 3 måneder. Hovedsakelig intervaller på asfalt og grus, men også mølleøkter, hurtige økter og en konkurranse.

 

Artikkelen fortsetter under bildet. 

 

 

Førsteinntrykk

Da jeg mottok skoene, lot jeg meg begeistre og overraske over skoenes unike form, med særlig oppbygd midtparti og en naturlig fallflate i forfot. Ingen tvil om at disse var bygd for fart. Jeg har tidligere løpt en del med karbonkonkurrent fra nike, og var raskt frem med kjøkkenvekta. Her kan jeg bekrefte at Duel Pro matcher tilsvarende sko fra konkurrerende merkevare, med identisk vekt, viktig. Jeg har lenge likt mizuno, pga at deres skomodeller tradisjonelt har vært relativt brede i lesten, som passer mine føtter godt. Duel Pro er intet unntak, men sitter likevel godt og tett rundt hele foten. Man merker raskt at dette ikke er noen «gå sko», med sin unike utforming. Første økt ble testet under kontrollerte forhold på tredemølle.

10x3min, progressivt

Jeg antok raskt at disse skoene behøvde en viss tilvenning. Derfor brukte jeg Duel Pro på de to første og de to siste dragene av økta. Umiddelbart kjente jeg at disse skoene var litt spesielle å løpe med. Jeg opplevde raskt at jeg kun touchet løpebåndet med fremre halvdel av foten. Dette bidro utvilsomt til raskere stegavvikling, og høyere frekvens. Jeg vil umiddelbart understreke at dette er en sko forbeholdt de som løper på forfot. Jeg forsøkte for moro skyld å lande med hælen først, slik majoritetsbefolkningen gjør, men merket raskt en markant bremseeffekt. Men detter er skoene for den aktive løper, som lander på tåballene, og der fungerer den godt. Jeg opplevde god respons i karbonplaten, og en fin fremdrift underveis. Passformen var generelt god, men jeg opplevde hælkappa som litt for minimalistisk. Her kunne det vært spandert litt ekstra foam, for å beskytte hælen. Jeg fikk antydning til gnagsår på slutten, men ingen stor greie. Jeg merket meg også at de to siste dragene på 20km/h fløt bedre enn de to første på 18km/h. Altså fungerer disse skoene best i høy hastighet, når man virkelig lander på forfot. Dette legger nok også litt føringer i hvilke løpsdistanser de egner seg best til.

Konkurranse, 5km, Trondheim 25.04

Jeg bestemte meg for å teste skoene i 5km gateløp i Trondheim. Dagsformen var ikke den aller beste, men jeg løp fint i tet første 2km, med godt trykk i beina. Skoene føltes gode og hadde også bra feste (satt godt på litt løsgrus). God respons, og også fin demping. De føles lette og puster godt, med den tynne overdelen. Jeg merket at jeg holdt teknikken godt i den perioden av løpet hvor føttene var freshe. Siste halvdel av løpet fikk jeg litt kroppslige utfordringer som gjorde at tempoet sakket noe. Da merket jeg at det ble vanskeligere å løpe godt teknisk med disse. Altså når man får skuddet, vil det faktum at man havner lengre bak på foten skape utfordringer med å holde tempoet oppe. Da blir det litt lite hjelp å få. Totalt sett ble det en 4.plass på en helt okei tid (15.37). Jeg gleder meg til å teste disse når formen kommer seg til sommers, da vil de nok i større grad få ut sitt potensiale. Jeg tror likevel dette er skoene for kortere gateløp som for eksempel 3km og 5km. Jeg er usikker på om disse ville vært et førstevalg på 10km. Skoene krever at man har en høy hastighet, og klarer å holde seg på forfot lenge nok. Kanskje er mizunos andre karbonsko mer egnet for distanser fra 10km og opp. Noe jeg merket meg er at Duel Pro er godt egnet til motbakke.

Bakkeintervall (20x200m)

Jeg i likhet med halve løpenorge springer typisk en motbakkeøkt av type 20x200m i løpet av uka. Her er Duel Pro en av mine største favoritter. I bakke havner man naturlig frempå og får bra nytte av skoenes helning. De oppleves som responsive, har overraskende bra stabilitet når man lander frempå, er lette og har godt feste. Jeg har løpt på både asfalt og grus, og på begge arenaer er skoene gode. På grus er de langt å foretrekke fremfor eksempelvis noen av deres konkurrenter, pga mønsteret på undersålen. Jeg har planer om å løpe et 5km bakkeløp på grus i starten av juni, der ser jeg for meg at Duel Pro vil være et veldig godt skovalg

Oppsummert

Et godt alternativ for den trente forfotløperen. Skoene egner seg godt på hurtige intervaller både flatt, og i bakke. De egner seg også til konkurranser, kanskje spesielt 5km gateløp og kortere. De har en lett vekt, solid respons og en behagelig passform. Passer fint for utøvere med middels/bred lest. Den tynne overdelen oppleves behagelig, pustende, men likevel slitesterk (ikke tegn til slitasje enda etter ca. 20-25 økter og omtrent 200 løpte km). Dette gjelder også sålen. Sålen er et særlig høydepunkt med Duel Pro. Slitesterk, og overraskende godt grep på grus og bløt asfalt. Det store minuset for min del er at hælkappa er litt minimalistisk utformet, altså litt ukomfortabel og lite polstret. Riktignok er dette så absolutt en konkurransesko, men jeg ville kostet på et par gram med ekstra polstring. Jeg fikk antydning til gnagsår på hælen etter de lengste øktene, og etter konkurranseløpet. Ikke blodig, men litt sår. Videre behøver skoene en del tilvenning. De minner ikke om noen andre modeller jeg har testet, og stiller muligens litt større krav til leggstyrken enn andre modeller, siden disse krever at man lander på tærne. Dette er ikke skoene for den jevne mosjonist, da vil det nok bli som å løpe med håndbrekket på. For eliteutøveren derimot, kan dette være en flott modell for kortere løp. Jeg mener disse er fullt på høyde med andre karbonmodeller på de litt kortere løpene, men de krever at man har freshe bein, og klarer å disponere riktig og STÅ løpet 😉 

 

Det har vært veldig gøy å teste Duel Pro. Jeg vil utvilsomt fortsette å bruke disse på de raske øktene, og vil nok også ta i bruk disse på kortere konkurranseløp denne sommeren. Jeg er veldig spent på skoenes potensiale i bakkeløp. Stor takk til Mizuno Norge for at jeg fikk teste disse sko modellene og dele opplevelsen med dere. Det har vært en fornøyelse!

 

Sportslig hilsen Ørjan Kjeldsli

 

Dette er tilbakemeldingen vi fikk fra vår test-løper, Ørjan Kjeldsli, etter at han testet Mizuno Wave Duel Pro. Ørjan Kjeldsli har tidligere vært ambassadør for Mizuno, men har ingen bindinger til merkevaren i dag. Mizuno har ikke redigert eller tilbakeholdt noen av tilbakemeldingene, men anonymisert spesifikke modeller fra konkurrerende merkevarer som opprinnelig ble nevnt i tilbakemeldingen.