Hvor mange løpesko bør man egentlig ha? 

Det er et spørsmål mange løpere stiller seg selv, og svaret avhenger av flere faktorer. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva du som løper må huske på når du skal avgjøre hvor mange par løpesko du skal ha. 

 

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Hvis du løper flere ganger i uken, og veksler mellom rolige turer og intervaller eller hurtig løping, er det fornuftig med to par sko.

Hvor ofte løper du? Hvilke type økter løper du? Og hvor løper du? 

Hvis du løper flere ganger i uken, og veksler mellom rolige turer og intervaller eller hurtig løping, er det fornuftig med to par sko. Varierer du i tillegg på underlag, fra asfalt til terreng, er svaret at du kanskje vil ha tre par sko – eller flere, i skorotasjonen din. Grunnen til dette er enkel: Du ønsker best mulig opplevelser, best mulig resultat og variasjon i belastningen på føttene.

 

Dagens løpesko er langt mer enn bare sko. De er proppet fulle av teknologi og tilpasset ulike oppgaver. Forskjellene på løpesko er rett og slett enorme: Til de rolige, lengre turene finnes det sko som løser oppgaven perfekt. Med god demping, mer stabilitet og komfort. Dette er ofte skoen som velges av løperen som kun ønsker én sko i skoparken. Til raskere økter og intervalldrag er skomodellene lettere, med enda bedre respons og teknologi som gjør at du skyter fart. Første gangen du prøver en slik sko vil du bli overrasket av hva den kan tilføre av fart, fremdrift og lekenhet. Ofte er det disse to ulike hovedmodellene løpere bruker.

 

Skal du i tillegg tilbakelegge flere kilometer i terrenget anbefales det et egen terrengsko. Den gir bedre grep, tåler betydelig mer og former seg bedre etter underlaget. Ulike bruksområde – ulike sko. Med andre ord; det er dine behov og ønsker som styrer hvor mange ulike sko du skal ha til løping. Det eneste vi vet med sikkerhet, er at løpesko er det eneste verktøyet løperen har. Et viktig sådan! 

 

Som et generelt tips, kan det være lurt å ha minst to par sko som du bytter mellom, spesielt hvis du løper ofte, på ulikt vis og forskjellige underlag. Med flere sko i rotasjon reduseres belastningen på kroppens strukturer, skoen varighet økes og løpsfølelsen når nye høyder. 

 

Lykke til med fremtidige skovalg.
 

Noen av våre mest populære løpesko