Disse fem tipsene får deg nærmere målet

Vi har bedt Sunn Idrett gi sine beste råd til unge utøvere som ønsker å nå sitt potensiale. Her er de fem beste tipsene.

1. Nok energi for vekst og utvikling

Å få i seg nok energi i perioder med rask vekst er det første man bør ha fokus på for å maksimere prestasjon hos unge utøvere. Dette er viktig for å holde seg frisk og skadefri, tåle mye trening og sikre god kvalitet på hver eneste økt for å oppnå best mulig effekt av treningen. Mer trening betyr rett og slett behov for mer mat, som igjen betyr at man må ha med seg mer mat og fylle mer på tallerkenen enn tidligere.

2. Følg din egen utvikling

Det er viktig å ikke sammenligne seg for mye med andre, men la din kropp følge din naturlige utvikling i sitt tempo. Når kroppen kommer i puberteten og i vekstspurten er den sårbar for sykdom og skader. For å forebygge dette trenger den å få i seg nok mat og den trenger mer hvile og søvn. Lytt til kroppen og ta signaler som f.eks. trøtthet, sult, slitenhet på alvor – det kan være tegn på at kroppen trenger tid og ro til å vokse. 

Det er mye snakk om optimal vekt for prestasjon i idretten. Her er det viktig å poengtere at ingen unge utøvere skal slanke seg ned i vekt for å prestere bedre. Da risikerer man å ødelegge en gryende idrettskarriere, og viktigst av alt: helsen din. Den optimale vekten for en ferdig utvokst idrettsutøver på seniornivå oppnås ved det vi kaller en «treningsindusert endring av kroppssammensetningen», ikke en «diettindusert endring». Med andre ord, å kutte på kosten for å oppnå vektendring er en dårlig kortsiktig strategi, som vil gjøre kroppen dårlig rustet til å tåle trening og som kan ha farlige konsekvenser for en ung kropp som skal vokse. Kroppen må få tid og rom til å vokse seg sterk, for å tåle treningen som gir ønsket kroppssammensetning. Dette krever tålmodighet, og det er viktig at kroppen er ferdig utviklet før man kan vurdere vektjustering for idretten sin.

3. Spis variert

En enkel huskeregel for unge utøvere er å inkludere 3 B’er i hvert måltid: bensin, byggesteiner og beskyttelse. 
Bensin er det vi kaller karbohydrater som finnes i grovt korn og kornprodukter, brød, pasta, ris, poteter, frukt, juice og bær. For idrettsutøvere er det ekstra viktig å ha nok bensin på tanken slik at man holder ut hele den harde treningsøkta eller for eksempel klarer å gi litt ekstra i sluttspurten av et langt løp. Når vi trener på høy intensitet klarer kroppen nemlig bare å bruke karbohydrater som energi. 

Byggesteiner er det muskler, skjelett og bindevev i kroppen er laget av. Når vi trener, bryter vi ned kroppen og er avhengig av påfyll av byggesteiner for å bygge den opp igjen og bli sterkere til neste gang. Byggesteinene vi trenger mest av kalles proteiner, som vi finner mest av i kjøtt, kylling, fisk, egg, ost, melk, yoghurt, bønner, linser og korn. 
Beskyttelse finner vi i frukt, grønnsaker, bær, juice og nøtter. Disse matvarene inneholder små stoffer kalt vitaminer, mineraler og antioksidanter, som beskytter kroppen vår mot blant annet stress og sykdom. Å holde seg frisk og skadefri er utrolig viktig for å tåle mye trening over tid og for å få mest mulig utbytte av treningen man legger ned. 

4. Spis regelmessig

For å dekke energibehovet er det viktig å spise regelmessig, og ha en god plan for mat og måltider på samme måte som trening. Det kan virke kjedelig og banalt, men det å innarbeide en regelmessig måltidsrytme med et variert inntak av matvarer er selve grunnmuren i et godt idrettskosthold. Unge utøvere bør spise 4 hovedmåltider og 2-3 mellommåltider om dagen, så det ikke går mer enn 3-4 timer mellom hver gang man spiser. Da sørger man for å ha nok energi til riktig tid gjennom dagen. 
Ett godt praktisk tips er å alltid ha en «matbag» i treningsbagen eller skolesekken, fylt med alt man trenger av mat og drikke gjennom dagen. Denne skal aldri være helt tom, da har man hatt med seg for lite. Matbagen kan inneholde drikkeflaske med vann, ulike matpakker, nøtter, yoghurt, frukt, smoothie etc.

5. Matglede og trivsel

Noe som er interessant er at hvis du spør de beste utøverne «hva er det viktigste med kostholdet?», så svarer de ikke «å spise umiddelbart etter trening» eller «å ha med karbohydrater på økter». De svarer trivsel rundt matbordet og MATGLEDE!! 
Du skal spise mange måltider i løpet av en lang idrettskarriere. Fellesskapet man skaper rundt et matbord er en viktig faktor for trivsel. Vi oppfordrer unge utøvere (og alle andre) til å bidra til en god matkultur med trivelige fellesmåltider i miljøene de omgir seg i. Lag mat sammen med familie og venner, prøv nye oppskrifter, dekk hyggelige bord og ta deg tid til å sitte ned og spise. Og gjør gjerne som Niklas Dyrhaug: inviter deg bort på middag om du er matlei og trenger selskap! En idrettsutøver må finne sine måter å få i seg nok energi på, også i perioder der lysten til å lage eller spise mat ikke er på topp!

Sunn Idrett jobber for å øke kunnskap om kosthold, vekst og utvikling hos unge utøvere, skape gode matkulturer, trygghet og trivsel rundt mat, og redusere forekomst av spiseforstyrrelser blant unge idrettsutøvere. Mer informasjon finner du på: www.sunnidrett.no