Sunn Idrett knuser 4 myter om kosthold og trening

Interessen rundt kosthold og trening bare øker og øker blant folk flest, og i tråd med det eksploderer det artikler med ulike mer eller mindre faktabaserte påstander. I denne artikkelen vil Sunn Idrett knuse myter om kosthold og trening for mosjonister.

1: Vi må spise RETT etter trening for maks utbytte
Mange snakker om et «åpent vindu» etter trening der musklene er ekstra mottakelige for næring. Dette stemmer ikke. Du bygger like mye muskler om du spiser 1, 2 eller 3 timer etter trening. Men du kan forkorte tiden det tar. Restitusjonstiden etter en hardøkt er vanligvis mellom 24 og 48 timer, det vil si tiden det tar for kroppen å fylle glykogenlagrene og bygge opp musklene igjen. For de fleste av oss, som ikke skal ha en ny hardøkt neste dag, så har ikke lengden på restitusjonstiden så mye å si. Derfor har ikke mosjonister som trener et par ganger i uken behov for å fylle på med næring rett etter trening. For oss holder det lenge å spise et måltid noen timer etter treningen. En toppidrettsutøver som trener hver dag, kanskje flere ganger om dagen, bør derimot få i seg næring rett etter en treningsøkt for å sikre optimal og rask restitusjon med fulle glykogenlagre og en kropp som kan prestere bra neste gang man trener.

2: Proteintilskudd er nødvendig for å bygge muskler
Forskning viser at 20-30 gram protein i hvert måltid maksimerer muskeloppbygning. Dette er proteintilskudd-produsentene fullstendig klar over, da de fleste proteintilskudd inneholder ca. 20 gram protein per porsjon. Men det mange ikke vet er at vi faktisk får i oss minst 20-30 gram protein i et helt vanlig måltid, i tillegg til alle de andre gode næringsstoffene det gir. Eksempler på mengder matvarer med ca. 20 gram protein er 100 gram (et lite stykke) kjøtt eller fisk, 3 egg eller 2 brødskiver med ost og 1 glass melk.
Noen mener at proteinpulver har høyere kvalitet enn protein fra mat. Men de fleste typer proteinpulver er faktisk basert på melkeprotein, og man vil få samme effekt av tilsvarende mengde protein i melk. Proteinrike matvarer fra dyreverden (animalske) har en høy kvalitet, som betyr at det er riktig sammensetning av byggesteinene i disse proteinene. Hvis man bruker plantebaserte proteinkilder kan man fint oppnå samme kvalitet, man må bare være flink til å sette sammen ulike proteinkilder som inneholder ulike byggesteiner. For eksempel vil brød og belgfrukter passe bra sammen for å gi høy kvalitet på proteinet. 
Det er også viktig å være klar over risikoen for å bli tatt i doping ved all bruk av kosttilskudd. Selv et tilsynelatende uskyldig proteintilskudd kan inneholde forbudte stoffer, selv om det ikke står oppgitt på boksen. Og glem ikke at den viktigste faktoren for å bygge muskler faktisk er trening!

3: Karbohydrater før trening er oppskrytt
I strid med artikler om lavkarbokost og de påståtte negative effektene av karbohydrater for vekten – er det langt viktigere å slå et slag for karbohydratenes fantastiske egenskaper for aktive utøvere:
1.    Når vi trener på høy intensitet, forbrenner vi så å si bare karbohydrater. Kroppen trenger en energikilde som kan omsettes raskt og velger da karbohydratene.
2.    Et fullt lager av karbohydrater i kroppen varer bare 60-90 minutter på høy intensitet. Derfor er vi avhengige å fylle lageret før økt for å holde lengst mulig, og påfyll underveis når økten varer lenger enn en time på høy intensitet.
Sukker er også et karbohydrat, men sukkerrike matvarer som brus og søtsaker inneholder lite eller ingen andre næringsstoffer. Du har kanskje hørt om raske- og langsomme karbohydrater? Sukker som du finner i godteri, brus, saft og sjokolade er eksempler på raske karbohydrater. Som navnet viser til, tas disse karbohydratene raskt opp i kroppen, noe som er en fordel for deg som trener. Svak blandet saft, sportsdrikk, rosiner, banan og fint brød med syltetøy er alle eksempler på raske karbohydrater som kan brukes som påfyll under økter hvor kroppen trenger rask tilgang til ekstra energi. Som for eksempel en langtur eller en hard intervalløkt.
Hverdagskosten derimot, bør bestå av de næringsrike karbohydratene – de langsomme – som i tillegg til energi gir deg fiber, viktige vitaminer og mineraler. Gode eksempler på “langsomme karbohydrater” er havregryn, kornblandinger, grovbrød, poteter, fullkorns varianter av ris og pasta, bønner, linser, bær, frukt og grønnsaker.

4: Frokost starter forbrenningen
Mange tror at grunnen til at vi bør spise frokost er for å starte kroppens forbrenning. Det er en myte. Når vi er i faste, eller med andre ord i timene vi ikke spiser, forbrenner kroppen energi ved å tære på egne lagre. Frokost eller «breakfast» betyr å bryte fasten etter natten, hvor kroppen går fra å forbrenne energi fra egne lagre til å bruke energien fra maten. Er du idrettsutøver eller ungdom i vekst, er det viktig å sørge for at nattefasten ikke blir for lang. Da risikerer du å tære unødvendig mye på kroppens egne lagre. Det unngår du om du spiser kveldsmat før du legger deg, og sørger for å spise frokost med en gang du står opp.
Frokost er et omdiskutert måltid det florerer delte meninger og mange myter rundt. Motstandere av frokostmåltidet knytter sine meninger typisk til forbrenning og slanking ved overvekt, noe som er lite relevant når det kommer til idrett og prestasjon. For ungdom i vekst, idrettsutøvere med store energibehov og alle andre som ønsker å prestere på topp, er frokost like viktig som resten av dagens måltider.

Sunn Idrett jobber for å øke kunnskap om kosthold, vekst og utvikling hos unge utøvere, skape gode matkulturer, trygghet og trivsel rundt mat, og redusere forekomst av spiseforstyrrelser blant unge idrettsutøvere. Mer informasjon finner du på: www.sunnidrett.no


Mizuno anbefaler disse nyhetene

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.